Upute korisnicima kojima je potrebna pristupačnost za lakše i jednostavnije korištenje internetskih stranica Centra za socijalnu skrb Pakrac

Ova stranica namijenjena je za dodatne upute osobama kojima je potrebna podešena pristupačnost internet stranice. No i za ove osobe su korisne opće upute koje smo objavili na stranici Upute za korištenje stranica.

Dva crtana lika zajedničkim snagama pokušavaju spojiti dva puzzle elementa

Poznato je u životu da je ponekad za uspješan rezultat potreban angažman dvije strane. Tako je i u ovom slučaju vezano za pristupačnost sadržaja naše internetske stranice.

Da bi korisnik naše internet stranice dobio punu efikasnost korištenja pristupačnosti, potrebno je:

– da mi u punom obimu izvšimo prilagođavanje stranice parametrima pristupačnosti,
– da osoba koja pristupa sadržaju na našim stranicama svoje računalo i operativni sustav podesi za pristupačnost.

Mi smo svoj dio posla odradili i u potpunosti uskladili sadržaj stranice zahtjevima pristupačnosti. Nivo usklađenosti je WCAG 2.0 (Level AAA). Više detalja se može pročitati na našoj stranici Izjava o pristupačnosti mrežnih stranica.

Na korisniku koji pristupa našim stranicama je da usvoji dovoljno znanja o ovoj tematici. I da svoje računalo i operativni sustav prilagodi da može ispravno koristiti prilagođeni sadržaj stranica. Na našoj stranici Računalo iMac i pristupačnost možete kroz primjere vidjeti da tu ima posla. Za ovaj dio posla možda će vam zatrebati pomoć stručnije osobe.

Kada je pristupačnost u pitanju, prvo što korisnik primjeti na našoj stranici je plavi simbol za invalidnu osobu. Simbol je smješten na svim stranicama pri vrhu s desne strane.

Početna stranica sa crvenom strelicom koja pokazuje na simbol invalidnosti

Kada kliknete na navedeni simbol, unutar stranice otvara se izbornik pod nazivom Alati za pristupačnost.

Kako to izgleda možete vidjeti na slici dolje.

Početna stranica sa otvorenim dodatnim izbornikom Alati za pristupačnost

Alati za pristupačnost:

  • Povećaj tekst
  • Smanji tekst
  • Sivi tonovi
  • Visoki kontrast
  • Negativan kontrast
  • Svijetla pozadina
  • Linkovi podcrtani
  • Čitljiv font
  • Reset
  • Mapa weba

Ovaj izbornik sadrži deset pozicija različitih funkcija za upravljanje stranicama.

Sami nazivi funkcija dovoljno govore kojoj svrsi služe pa ih ne treba dodatno objašnjavati.

Posljednja pozicija pod naslovom Mapa weba nije funkcijska tipka. To je link koji vodi do stranice na kojoj se nalazi popis (linkovi) sa nazivima svih pojedinačnih stranica.

Ovaj izbornik sa funkcijama je najvidljiviji dio obavljenog posla na pristupačnosti mrežnih stranica. No ovo je samo 20-30% posla od ukupnog posla na prilagođavanju stranica za pristupačnost. Iako će te se susresti sa mišljenjima da je ovo jedino što treba prilagoditi za potrebe pristupačnosti. Udio vremena za pronalazak i ugradnju ovog izbornika je možda 0,001% (možda i manje) vremena utrošenog za ukupno prilagođavanje pristupačnosti ovih stranica.

Osim ugradnje opisanog izbornika sa fukcijskim tipkama, za maksimalnu pristupačnost stranica odrađeni su mnogi drugi poslovi:

Kompletna primjena Google SEO (Search Engine Optimization) standarda za optimiziranje stranica za tražilice. Odnosi se na označavanje naslova, dužine tekstova, dužine odlomaka, korištenja podnaslova, broja riječi u rečenicama, označavanje fotografija….

Ugrađena je tekstualna alternativa za sve postavljene fotografije. Ovo je jako bitno za čitače tekstova za slijepe osobe.

U situacijama gdje je tekst dan u obliku slike, napisana je i tekstualna verzija.

Dio tekstova koji su prikazani kao slike dodatno su prošireni sa PDF verzijama dokumenata čitljivima za čitače teksta sa ekrana. Ovi dokumenti se otvaraju i prikazuju unutar stranice (nisu prvenstveno namijenjeni za preuzimanje).

Na svim tekstovima primjenjeno je lijevo poravnanje.

Stari i zastarjeli kodovi za podebljanje teksta i kurziv (bold i italic) zamijenjeni su sa novim kodovima koje čitaju čitači za slijepe osobe.

Sa grafičkim elementima i fotografijama nastojali smo istaknuti ili dati dodatno objašnjenje tekstovima.

Broj riječi u rečenicama prilagođavan je za osobe sa kognitivnim poremećajima. To je u glavnom značilo skraćivanje rečenica. Od pojedinih rečenica nastajale su dvije, tri, ponekad i četiri nove kraće rečenice. Pošto se obično služimo dužim rečenicama, ovako prepravljene rečenice ponekad zvuče drugačije. U ovaj dio posla uloženo je jako puno vremena.

Ugrađen je modul za slanje govornih poruka.

Ugrađene su GDPR funkcije sa svih sedam modula iz GDPR direktive.

Izvršena su brojna testiranja u programima za kontrolu pristupačnosti.

Na početnoj stranici se nalazi jedini pokretni (animirani) element na našim web stranicama. To je baner sa velikim pokretnim slikama koje najavljuju nove objave (postove).

Ovu rotaciju slika jednostavno možete zaustaviti. Postavite strelicu miša na bilo koju veliku sliku i rotacija će se zaustaviti. Istovremeno će se na slici pojaviti strelice za lijevo i desno. Pomoću ovih strelica po želji ili potrebi možete samostalno mijenjati slike. Ovo je označeno crvenim oznakama na slici dolje.

Baner sa pokretnim slikama i oznakama za ručno upravljanje rotacijom